Két pont között
a legizgalmasabb
út nem egyenes!

Portugál autópályákról

Alapvetően úgy voltam, hogy én nagyon nem fogok a csillagrombolómmal autópályákon suhangálni, mert hát ő is lassú, mint én. 95 km/h felett nem nagyon szeret mendegélni.

De aztán felfedeztem, hogy az autópálya bár unalmas, azért mégiscsak haladósabb, mint 50-el zötyögni mindenféle falvakaban, amiket pont 200 méterenként szórt a Földre az Úr. Szóval ha épp kevés az idő, akkor megfontolandó.

Most is kevés volt, tehát rá is interneteztem, hogy mit lehet tudni a Portugál autópályákról. A különös az volt, hogy bár az ilyen kérdésekre gyorsan megkapom a választ, most vagy másfél órát kutattam, mert nem akartam elhinni, hogy ez tényleg annyire olyan, mintha magyar lenne.

Szóval volt valaha a jegyes kapuzós rendszer. Kapunál megkapod a jegyed, utad végén a jegy alapján fizetsz. Igazából ez nem csak volt, hanem van is. Az autópályák egy részénél.

Aztán van a hagyományos toll collect, amit főleg kamionosok használnak. Van egy kis dobozod, amit a sorompók mindig érzékelnek, aztán nyílnak, aztán fizetsz az össz km-ed után.

Aztán van valami feltöltőkártyás rendszer, amit csak az őslakosok használhatnak.

Aztán a kedvencem, amit a bevándorlóknak és turistáknak találtak ki: EasyToll. Van 4 azaz 4 darab kis automata elhelyezve, 4 Portugál határátkelőhelyen. Ha megtalálod odahajtasz, megadod a rendszámod, betolod a lyukba a bankkártyád és onnantól ha olyan autópályára tévedsz, ahol ez a rendszer múköd és ott a kamera meglát, akkor vonja le az eurokat.

Egyszerű. Tök. Egyszerű. Mondjuk én pont ott keltettem át a határt, ahol ilyen nincs. Meg nem is kerestem volna.

Nade most jön a csavar. Vannak autópályák elég sokan, amik csak elektronikus fizetési cuccokkal működnek, tehát no ticket opció. Mi van ha feltévedsz egy ilyenre? Hát egy darabig semmi, aztán megérkezik a csekk a büntetésről, ami az eredeti díj 10-szerese, de minimum 25 EUR.

Felmerül a kérdés, hogy a Google Maps és a Waze tudja-e, hogy melyik autópálya milyen rendszerrel működik. Hát szerintem kurvára nem.

Szóval, ment itt az agyalás, hogy el szeretnék jutni Porto-ból Penich-be autópályán, de csak ticketes szakaszokon, mert nincs EasyToll-om. Elvileg jó vagyok az A1-en meg az A8-on, de az A1-re Portoban, az A44 vezet fel (csak néhány km), ami elvileg a mindentudó Portugál autópálya térképen pirossal van jelölve, tehát elektronikus fizetéses. Meg az A8-nak is van egy pici kis szakasza, amit bepirosoztak, tehát lehet oda is kéne az EasyToll. Ha ezeket beszopom, akármilyen kicsi a szakasz, a bünti 2 x 25 EUR.

Aztán megvilágosodtam. Július 22-től online is lehet regisztrálni EasyToll-ra. Nyugalom szálta meg zaklatott lelkem. Aztán másnap el is múlt miután 30 eurot kellett kifizetnem a 250 km-nyi autópályáért.

Végülis jó az az 50-el falujárás.